Ultraviyole (UV) Işık Nedir? UV Işığın Zararları ve Korunma Yolları
Ultraviyole (UV) ışık nedir?
Dalga boyu 100-400 nanometre (nm) arasında bulunan ışınlara ultraviyole veya diğer adıyla morötesi ışınlar denir. Bu ışınların ana kaynağı güneştir. UV ışınları güneşin saçtığı toplam ışığa katkı sağlar. Gözümüz bu kısalıktaki ışınları algılayamadığı için insan gözüyle UV ışınlarını göremeyiz. Ultraviyole ışınları bir radyasyon türüdür ve radyasyonu göremeyip hissedemese de bu ışınların zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz.
Ultraviyole (UV) ışınlarının türleri nelerdir?
UV ışınları UV-A, UV-B, UV-C olarak üç kategoriye ayrılır. UV ışınlarının bu üç türü de cilt ve göz için oldukça zararlıdır. UV-C ışınlarının dünyaya yayılımı ozon tabakası tarafından engellenir. UV400 korumalı güneş gözlükleri UV-A & UV-B ışınlarının göze zarar vermesini engellemeye yardımcı olur.
Ultraviyole (UV) ışınları nerede bulunur? UV ışınlarının kullanıldığı yerler nelerdir?
Ultraviyole ışık teknolojisi birçok farklı alanda antiseptik özelliğe sahip olması dolayısıyla yaygın olarak kullanılır. Hastane, fabrika, toplu taşıma, oteller, okullar gibi aklınıza gelebilecek birçok halka açık alanda uv ışın teknolojisinden yararlanılır.Parlaklık kalitesi yüksek olan UV lambaları aydınlatma sektöründe tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra gördüğümüz dikkat çekici ışıklı tabelalarda, cilt hastalıkları tedavisinde, su arıtımında ve solaryum hizmetleri gibi farklı sektörlerde de uv ışın teknolojisinden yararlanılmaktadır.
UV ışınlarının zararları nelerdir?
UV ışınlarının zararlarını cilt ve göz üzerindeki zararlar olarak sınıflandırabiliriz. UV ışınlarına her mevsim ve günün her saatinde maruz kalırız. UV ışınlarına ne kadar maruz kaldığınız ve ne kadar korunduğunuza bağlı olarak bu ışınlardan ne kadar etkilendiğiniz değişkenlik gösterir. UV ışınları belirli göz hastalıklarına ve görme problemlerine yol açabilir.
Bütün yıl boyunca yüzeylerden yansıyan ışınlar kısa süreli veya uzun süreli sorunlara neden olabilir. Işık hassasiyeti, bulanık görme, gözlerde ağrı ve kızarıklık UV ışınlarına maruz kalınca ortaya çıkabilecek belirtilerdendir. UV ışınları ilerleyen süreçte ciddi göz hastalıklarına neden olabilir. Gözümüzde bulunan kornea tabakası UV ışınlarını absorbe eder fakat UV radyasyonuna uzun süre maruz kalması halinde doku zarar görür ve bu görevini tamamıyla yerine getiremez.
UV ışınları cilde direk temas etmesi durumunda cilt dokusunda hasar ve kayba yol açabilir. Ayrıca güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak yanıklara yol açabilir. UV ışınları canlı dokuların olması gerekenden önce yaşlanmasına sebep olur.
UV ışınlarından korunma yolları
UV ışınlarına karşı %100 koruma sağlamak her ne kadar mümkün olmasa da alacağınız önlemler fark yaratacaktır. Öncelikle güneşe maruz kalmanız UV ışınlarına maruz kalmanızla doğrudan bağlantılı olduğu için güneşin etkisinin en çok hissedildiği öğlen saatlerinde bilinçli davranmanız önem taşır.
Her yaş grubu, özellikle çocuklar güneş ışınlarına duyarlıdır. Cildiniz için güneş koruyucu kullanmak, belirli aralıklarla yinelemek önemlidir. Şapka, şemsiye kullanımı da daha iyi bir koruma için tercih edilebilir. Göz sağlığınızı korumak açısından UV400 filtreli güneş gözlüğü takmanızönerilir.
UV ışınları hakkında bunları biliyor muydunuz?
- UV ışınları bulutlardan geçer!
- Farklı yüzeyler UV ışınlarını farklı derece yansıtır.
Kar- %85+
Beton- %12+
Su- %5.
Kum- %10+
- Gözlük camının rengi UV400 korumasını belirlemez. Bütün güneş gözlükleri UV400 korumaya sahip olmalıdır.
- Çocukların göz merceği bir yetişkinin göz merceğinden çok daha fazla zararlı UV ışını geçirir.